Menu Close

Popularizcija znanosti

Svijet oko nas pun je različitih predmeta. Većinu tih predmeta kreirao je čovjek kroz povijest kao rezultat zadovoljavanja svojih potreba. Neki od predmeta koriste se od davnina do danas, neki su nastali kao rješenje problema koji se pojavio u određenom vremenu i brzo se prestao koristiti jer je izumljeno nešto sasvim drugačije. Dakle, možemo govoriti o različitim izumima kroz povijest koji su značajno olakšali život čovjeku. A mnogi od tih izuma pripadaju u područje tehničkih znanosti.

Nisu značajni samo izumi, značajna su i poboljšanja proizvoda i procesa kojima postaju savršeniji, efikasniji ili postaju ekološki prihvatljiviji. I svi ti izumi postaju na kraju vlasništvo čovječanstva i doprinose razvoju civilizacije.

Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, je li zemlja okrugla, otkuda svjetlost, na kojem principu radi hladnjak, televizija. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj koji treba poticati kako bi popularizirali znanost.

Festival znanosti

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Djelatnici Tehničkog odjela sudjeluju na Festivalu znanosti s temama iz područja tehničkih znanosti i na taj način približavaju i populariziraju ovo područje srednjoškolcima, studentima i ostalim zainteresiranima.

 

Festival znanosti 2021

Naslov radionice/Tema: Učimo iz povijesti da bi kreirali budućnost – pronalasci, izumi, poboljšanja, patenti

Voditelj: doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković

Festival znanosti 2022

Naslov radionice/Tema: Matematikom kroz život

Voditelj: Maja Čuletić Čondrić, prof., v. pred.

Naslov radionice/Tema: Umjetna inteligencija u svakodnevnom životu

Voditelj: Marko Martinović, mag. ing. rač., v. pred.

Festival znanosti 2023

Naslov radionice/Tema: Matematika u prirodnim i društvenim znanostima

Voditelj: Maja Čuletić Čondrić, prof., v. pred.

Naslov radionice/Tema: Emisije stakleničkih plinova u okoliš

Voditelj: doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković

Skip to content