Menu Close

Predavanje Marko Martinović: “Veliki jezični modeli: ChatGPT”

U srijedu 21.06.2023. u 12:00 u prostorijama Tehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu predavač Marko Martinović održao je predavanje na temu “Veliki jezični modeli: ChatGPT” kako bi informirao kolege o potencijalima i izazovima nove tehnologije te njihove primjene u obrazovanju i edukaciji.

Tijekom predavanja prikazan je fascinantni svijet umjetne inteligencije (AI), s naglaskom na revolucionarnu tehnologiju Generative Pre-trained Transformers (GPT). Kroz kronološki pregled, predstavljen je razvojni put AI od ranih dana, počevši s temeljima koje su postavili Turing i Shannon, sve do današnjeg doba kada je AI postao integralni dio svakodnevnog života.

Bilo je riječi o različitim tipovima AI-a: usko orijentiranoj (ANI), općoj (AGI) i superinteligenciji (ASI), pri čemu su istražene njihove definicije, ključne karakteristike i potencijalne primjene. Demonstrirana je sposobnost GPT-a da asistira i unaprijedi različite aspekte ljudske kreativnosti, uključujući pisanje, prevođenje i generiranje inovativnih ideja, ističući njegovu važnost u suvremenom društvu.

Tijekom predavanja, razmotrene su i buduće aplikacije GPT-4, uključujući realno-vremensko prevođenje i interpretaciju, te generiranje kreativnih ideja za održive modne brendove i inovativne marketinške kampanje. Kroz žive primjere, prikazana je impresivna sposobnost GPT-4 da pruži inovativna rješenja i podrži ljudsku kreativnost na različite načine. Nakon predavanja, zajednica je pozvana da razmisli o neistraženim potencijalima GPT-4 i da razmotri kako će AI oblikovati budućnost našeg društva.

Skip to content